گربه ها به عنوان حیواناتی گوشتخوار نیاز به مصرف گوشت دارند و نباید غذاهایی با کربوهیدرات های غیر قابل هضم مصرف کنند. دادن غذای نامناسب به گربه باعث به خطر افتادن سلامتی اش می شود و در نهایت عمر او را کوتاه می کند. غذا پختن برای گربه ها بعد از مصرف غذاهای آماده مخصوص و بالانس شده می تواند راه خوبی برای رساندن پروتئین موردنیاز به حیوان باشد، سرگرمی خوبی هم برای آدمی که غذا را درست می کند، خواهد بود. برای اینکه حیوان بهترین تغذیه را داشته باشد، فقط کافی است بدانید چه چیز باید در رژیم غذای گربه تان باشد و چطور می توانید برایش آشپزی کنید.
نکات مهم در رژیم غذایی گربه
۱. باید بدانید که گربه تان به چه مواد غذایی ای نیاز دارد. نیازهای غذایی گربه ها با ما آدم ها فرق های زیادی دارد و باید برای برنامه غذایی آنها ملاحظات خاصی را در نظر بگیرید. گربه ها به یک رژیم غذایی پر چربی و پر پروتئین نیاز دارند. در واقع نیاز گربه ها به پروتئین دو برابر سگ هاست. گربه ها باید حدودا ۸۵ درصد گوشت، چربی، دل و جگر و استخوان در رژیم غذاییشان داشته باشند و سبزیجات و غذاهای گیاهی و مواد سبوس دار تنها ۱۵ درصد در رژیم غذایی گربه مورد نیاز است.
۲. به همه جوانب یک رژیم غذایی سالم توجه نشان دهید. یک رژیم سالم برای گربه ها باید شامل چند چیز باشد. آب تمیز (که همیشه در دسترس باشد)، پروتئین بیشتر گربه ها غذایی را که کمتر از ۲۰ درصد پروتئین داشته باشد نمی خورند)، چربی (گربه ها برای انرژی داشتن، اسیدهای چرب لازم، ویتامین هایی که در چربی حل می شود و به خاطر طعمش به چربی نیاز دارند)، ویتامین آ (گربه ها به میزان زیادی از این ویتامین نیازمندند.
این ویتامین در جگر، تخم مرغ و شیر وجود دارد اما از این مواد غذایی باید با احتیاط استفاده کنید.) ویتامین ب (گربه ها به ویتامین ب نیاز دارند و اگر از کمبودش رنج ببرند، با میل مخمر آبجو می خورند، نشانه های کمبودش هم می تواند از دست دادن اشتها و تب کردن باشد)، ویتامین ای (ویتامین ای برای پایین آوردن چربی اشباع شده رژیم غذایی گربه) و کلسیم (که نقش مهمی در ساخت و سلامت استخوانهای حیوان ایفا می کند).
تائورین هم یک اسید آلی است که باید در رژیم غذایی گربه وجود داشته باشد. معمولا تائورین کافی در غذای آماده گربه ها (چه خشک و چه آبکی) وجود دارد، اما اگر قرار باشد غذای خانگی به گربه تان بدهید ممکن است حیوان دچار کمبود تائورین شود. کمبود تائورین در گربه سانان می تواند باعث دژنراسیون ماکولا شود و به کوری یا ایست قلبی بینجامد. به همین خاطر اضافه کردن تائورین به رژیم غذایی گربه تان از اهمیت زیادی برخوردار است.
۳. به این فکر کنید که چطور و چه وقت می خواهید به گربه تان غذا بدهید. مثلا گربه ها در مراحل مختلف زندگی شان به برنامه های مختلف غذایی نیاز دارند.
بیشتر گربه ها می توانند خودشان میزان غذایشان را تنظیم کنند اما در بعضی موارد شما باید برایشان برنامه ریزی کنید. به بچه گربه ها از ۶ هفتگی تا ۳ ماهگیشان باید سه تا چهار بار در روز غذا داد. وقتی ۶ماهه شدند می توان نوبت غذایی شان را به ۲بار در روز کاهش داد. گربه های بالغ می توانند هر وقت که خواستند غذا بخورند و در کل روز دهانشان بجنبد اما اگر امکانش نبود، درعوض باید تعداد وعده های غذایی شان زیاد باشد.
اگر چند تا گربه با چند برنامه غذایی متفاوت دارید، باید به فکر چاره ای باشید که رژیم های غذایی شان با هم تداخل پیدا نکند.
۴. رژیم غذایی گربه تان را مثل رژیم شخصی خودتان نبینید. گربه ها نمی توانند گیاه خوار شوند. این مسئله موضوع بحث های شدید و پر حرارتی بوده، اما یادتان نرود که اولویت اول تان باید سلامت حیوان باشد.
با اینکه مکمل هایی مثل تائورین وجود دارد که گیاه خوارها به گربه هایشان می دهند و گزینه ها برای رژیم غذایی گیاه خواری زیاد است، رژیم گیاه خواری می تواند موجب کوری و ایست قلبی در گربه ها شود. چنین رژیمی هم برای صاحب حیوان سخت خواهد بود، هم به بیماری و کوتاه شدن عمر گربه می انجامد، خصوصا اگر کربوهیدرات های ناسالمی را وارد برنامه غذایی گربه کند.
۵. یادتان نرود که اگر می خواهید برای گربه تان غذا بپزید باید اول خوب تحقیق کنید و از دامپزشکتان مشورت بخواهید. باید مطمئن باشید غذایی که همه چیزش در خانه آماده شده است، همه مواد غذایی لازم را برای گربه دارد. این روش توصیه نمی شود مگر کاملا بدانید چه چیز برای گربه لازم است و از دامپزشک هم مشورت بخواهید.
۶. حواستان باشد گربه ها خیلی راحت ممکن است به یک روش غذایی عادت کنند. شاید خودتان تا به حال متوجه این موضوع شده باشید. عوض کردن عادت غذایی گربه ها اصلا آسان نیست. تعجب نکنید اگر زحمت تان در آشپزی پس زده شد. به کارتان ادامه دهید و سعی کنید گربه را کنجکاو کنید.
بهتر است غذای قبلی گربه را از دسترس اش بردارید تا تشویق شود غذای تازه را امتحان کند. سعی کنید به مرور غذای خانگی تان را به غذای همیشگی او اضافه کنید. این باعث می شود به بو و ظاهر غذای تازه عادت کند. غذای دست نخورده را همین طور رها نکنید. اگر غذا در عرض یک ساعت خورده نشد، آن را بردارید و ساعت دیگری دوباره امتحانش کنید.
۷. حواستان باشد غذاهای خطرناک یا مسموم کننده به گربه تان ندهید. فراموش نکنید که گربه تان نمی تواند هر چیزی را که شما می خورید، بخورد. سیر، پیاز، پیازچه، انگور، کشمش، شکلات (حتی شکلات سفید)، شکر، خمیر نپخته، ادویه هایی مانند جوز، پودر خمیر مایه و جوش شیرین، از جمله مواد غذایی هستند که نباید به گربه بدهید.
از دیگر چیزهایی که نباید به گربه داد یکی الکل است (الکل روی گربه همان تاثیری را دارد که روی انسان ها، صرفا خیلی سریع تر و یک قاشق از آن می تواند گربه ای ۲/۵ کیلویی را به کما بفرستد)، دیگری غذای سگهاست، (غذای سگ ها چه خشک و چه آبکی، مواد غذایی کاملا متفاوتی نسبت به غذای گربه ها دارد)، همین طور آبنبات و آدامس (که اگر با زایلیتول شیرین شده باشد، می تواند باعث از کار افتادن کبد شود) قهوه و چای و دیگر محصولات کافئین دار مانند نوشابه های انرژی زا و مسکن ها (که در دوز بالا می توانند یک گربه را بکشند و هیچ راه نجاتی هم وجود ندارد) و هر جور دارویی که برای انسان ها باشد (استامینوفن و ایبوپروفن می تواند گربه ها را به کشتن بدهد).
۸. غذاهایی را که برای گربه ها مسموم کننده نیستند اما مصرف زیادشان هم برای آنها خوب نیست محدود کنید. گربه هابه ایک رژیم غذایی متنوع نیاز دارند اما معنایش این نیست که می توانند از همه چیز به میزان زیاد مصرف کنند. مصرف چربی و استخوان را برای حیوان محدود کنید. به گربه نباید استخوان پخته داد و چربی زیاد می تواند باعث التهاب لوزالمعده شود.
تخم مرغ خام را کامل به حیوان ندهید. زرده خام را می تواند هضم کند اما سفیده نه. اگر می خواهید سفیده اش را هم به گربه بدهید تخم مرغ را بپزید. با وجود مشکلات باکتریایی در مورد تخم مرغ بهتر است همیشه آن را پخته به حیوان بدهید.
با اینکه گربه ها نسبت به انسان ها حساسیت کمتری در برابر باکتری سالمونلا دارند (و حتی گربه های بالغی که حامله نیستند در برابرش ایمن اند) اما مشکل اینجاست که می توانند حامل باکتری باشند و آن را به انسانها منتقل کند. گوشت خام را قبل از دادن به گربه نباید فریز کنید، مگر اینکه کاملا از سلامتش مطمئن باشید. اما همیشه بهتر است غذای پخته به حیوان داده شود.
۹. اگر می خواهید همیشه برای گربه تان غذا بپزید خیلی با احتیاط رفتار کنید. مگر مطمئن باشید که همه نکات را رعایت می کنید، آماده کردن همه غذاها در خانه می تواند به بعضی کمبودها منجر شود و به گربه تان آسیب بزند. خیلی از دامپزشک ها آماده کردن غذا در خانه را توصیه نمی کنند، صرفا چون خیلی از گربه دار ها همه نکات غذایی را رعایت نمی کنند و مواد لازم به بدن حیوان شان نمی رسد.
به علاوه خیلی ها نسبت به تمام نیازهای حیوان اطلاعات کافی ندارند یا اتفاقات مختلف باعث تغییر در رسیدگی شان به گربه می شود. در نتیجه استفاده از غذاهای آماده که به صورت تجاری تهیه می شوند و توسط متخصصان تغذیه بالانس شده و جدول مقدار مصرف دارند، از هر جهت برای تغذیه کامل گربه ها مناسبند.
غذای خشک گربه
غذای خشک به غذایی گفته می شود که بعد از پخته شدن تحت فشار گرم قرار میگیرد (فرایند اکستروژن) و بطور کامل خشک می شود، از رطوبت بسیار پایینی برخوردار است و بصورت بیسکویت های کوچک برای مصرف گربه ها بوجود میاید. محتویات غذای گربه بسته به طعم و خواصی که دارد می تواند تنوع زیادی داشته باشد.
ویژگی های غذای خشک گربه
- ماندگاری بالا
همانطورکه گفتیم غذای خشک طی فرایند اکستروژن رطوبتش را از دست می دهد؛ علاوه براین بسته بندیشان محکم است و از عبور نور، رطوبت و هوا جلوگیری می کند. مصرف و دسترسی راحت از مهم ترین ویژگی های غذای خشک گربه است.
- کمک به سلامت دندان ها
کروکت های غذای خشک ترد است و زمان جویدن مانند مسواک عمل کرده و دندان ها را جرم گیری می کند در نتیجه از تارتار شدن و ایحاد پلاک های دندانی جلوگیری می شود. طبق تحقیقاتی که روی گربه ها انجام گرفته است؛ غذای خشک ریشه دندان ها را تقویت می کند و در حفظ سلامت دندان ها کمک بسیاری می کند. علاوه بر این غذای خشک به دلیل رطوبت کمتری که دارد میزان باکتری های دهان را کاهش می دهد و این امر از خراب شدن دندان ها جلوگیری می کند.
- میزان کالری مناسب
از مهم ترین ویژگی های غذای خشک گربه میزان کالری و انرژی آن است که از غذای مرطوب بالاتر می باشد و کربوهیدرات های موجود در غذای خشک انرژی لازم برای فعالیت گربه را تامین می کند.
- محصولات متنوع
غذاهای خشک متنوع با توجه به نژاد، سن، بیماری ها و… با طعم های مختلف تولید و عرضه می شوند. می توانید باتوجه به سلیقه گربه تان غذای خشک مخصوص او را تهیه کنید.
** اگر غذای خشک بصورت روزانه در رژیم غذایی گربه است در کنار آن حتما از غذاهای مرطوب استفاده کنید و آب تازه و تمیز در اختیار او قرار دهید.
- میزان پروتئین بالا
طبیعت گربه ها گوشت خوار است بنابراین نیاز به پروتئین زیادی دارند. محصولاتی که از منابع حیوانی مرغوب استفاده می کنند به دلیل داشتن تائورین برای گربه ها مناسب تر هستند. کمبود تائورین می تواند باعث نابینایی گربه شود. رژیم غذایی گربه های بالغ باید دارای 26% پروتئین باشد و بچه گربه ها حداقل 30% پروتئین نیاز دارند. گربه های مسن به پروتئین بیشتری نیاز دارند و باید حداقل 50% پروتئین در ترکیبات غذایشان به کار رود.
- کاهش بو و حجم مدفوع
غذای خشک به دلیل رطوبت کمتری که دارد باعث کاهش حجم مدفوع شده و در نتیجه بوی آن کاهش میابد و این ویژگی غذای خشک گربه بسیار برای صاحبان پت اهمیت دارد.
- مناسب افراد شاغل
اگر ساعاتی از روز را در خانه نیستید و گربه تان تنها می ماند؛ می توانید غذای خشک گربه را در ظرف غذا بریزید و خیالتان از بابت فاسد نشدن آن راحت باشد.
- عدم کثیف کاری در هنگام استفاده
از دیگر ویژگی های غذای خشک گربه کثیف کاری نداشتن آن است. غذاهای مرطوب آبکی هستند و صورت و اطراف دهان گربه را کثیف می کنند و اگر اتفاقی روی زمین بریزد خانه تان کثیف میزشود و باید تمیز کنید اما غذای خشک این دردسرها را ندارد و نیاز به کنترل گربه در زمان غذا خوردن نخواهید داشت.
- قیمت
یکی دیگر از خصوصیات غذای خشک گربه قیمت مناسب آن در مقایسه با سایر محصولات غذایی است. علاوه بر این، گربه ها با مقدار کمی غذای خشک احساس سیری می کنند و از لحاظ اقتصادی نسبت به غذاهای تر به صرفه تر هستند.
چطور غذای خشک گربه باکیفیت و مناسب گربه تهیه کنیم؟
پشت بسته بندی محصولات ترکیبات تشکیل دهنده و مشخصات آن نوشته شده است و می توانید درصد مواد تشکیل دهنده مانند پروتئین، چربی، فیبر، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، مواد معدنی و… ببینید و با آگاهی از مواد تشکیل دهنده و کیفیت غذای خشک گربه خرید کنید.
> غذای گربه ها در هر دوره سنی متفاوت است. بچه گربه ها نیاز به غذایی دارند که پروتئین و کالری دوران رشد آنها را تامین کند. آنها در طول سال اول زندگیشان دو تا سه برابر گربه های بالغ افزایش وزن دارند بنابراین به غذایی مغذی و مقوی نیاز دارند. از ویژگی های غذای خشک گربه بالغ (یک سال تا ده سال) که باید به آن توجه کرد میزان فعالیت روزانه، محیط زندگی و وزن گربه است. آنها نیازمند غذای متنوع و باکیفیتی هستند.
گربه های بالای ده سال که مسن محسوب می شوند شرایط غذایی متفاوتی دارند. برای سلامت استخوان ها و مفاصلشان نیاز به کلسیم و ویتامین D بیشتری دارند و اگر دچار مشکلات آرتروز و مفاصلی شود، باید غذاهایی که حاوی گلوکزامین و اسید چرب بیشتری هستند؛ تهیه کنید. ویتامین E و C برای افزایش ایمنی بدن گربه در این دوران ضروریست و غذای خشک باید درصد مناسبی از این ویتامین ها را داشته باشد.
> اگر گربه تان بیماری هایی مانند مشکلات گوارشی، کبدی، بی اشتهایی و یا اضافه وزن دارد، غذای خشک مخصوص این بیماری ها را تهیه کنید تا بتوانید با رژیم غذایی سالم تا حد زیادی این بیماری ها را کنترل کرد.
> در مورد برند غذای خشک گربه تحقیق کنید. محصولات باکیفیتی مانند رویال کنین (Royal Canin)، جوسرا (Josera)، پروپلن (Proplan) و سانابل (Sanabelle)، فریسکیز (friskies)، ویسکاس (wiskas)، ورسالاگا (verselaga) و… غذای خشک گربه متنوع و مناسب ویژگی ها و شرایط گربه ها تولید و عرضه می کنند.
از برندهای ایرانی با قیمت مناسب، برند آروماتیش (arimatish)، سلبن (celebone) و نوتری (Nutri) کیفیت مناسب و قابل قبولی دارند.
به نظر شما کدام برند غذای خشک گربه مناسب است؟ و بهترین ویژگی غذای خشک گربه چیست؟ با ما در قسمت نظرات همراه باشین
عوارض کنسرو تن و لبنیات پرچرب بر تغذیه گربه
ماهی تن اگر بیش از حد لازم استفاده شود می تواند به عادت غذایی گربه بدل شود و به کمبود تیامین بینجامد. در کل اگر مصرف ماهی در رژیم بیش از اندازه باشد، می تواند به این کمبود منجر شود. شیر و محصولات لبنی پرچرب و لاکتوز دار خیلی از گربه ها را اذیت می کند و هضمشان سخت است.
نسبت مناسب غذای گربه چگونه باید باشد؟
نسبت مناسب غذای گربه باید ۸۵ درصد گوشت، چربی و استخوان باشد و ۱۵ درصد سبزیجات.
مقدار غذایی که گربه نیاز دارد چقدر است؟
مقدار غذای مورد نیاز گربه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سن، میزان فعالیت.
شما هم میتوانید در مورد مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، از طریق دکمه افزودن دیدگاه جدید اقدام نمایید.
میثم احمدی
آبان 14, 1399
آیا این نظر به شما کمکی کرد؟
سلام، من میثم هستم، خیلی ممنونم از مطالب زیباتون، خیلی عالی بود (: